Films / Series / Televisie

Review: To Stay Alive – A Method

2 februari 2017

Als iemand die regelmatig te maken heeft gehad met depressieve gevoelens was ik heel erg nieuwsgierig naar deze documentaire, die wordt omschreven als een ‘Feelgood movie about suffering’. In To Stay Alive: A Method draagt de excentrieke punkrockster Iggy Pop delen voor uit een essay van Michel Houellebecqs, waarin waanzin, overleven en kunst centraal staan. Iggy Pop herkende zichzelf in het stuk wat Houellebecqs in 1991 schreef en hij is dan ook de perfecte persoon om deze tekst visueel te maken en een beladen, maar krachtige stem te geven.

De documentaire biedt een bijzondere uiting aan emoties en die naast poëtisch, puur en eerlijk ook heel ongrijpbaar en abstract is. Iedereen zal er een andere boodschap uit halen en zich misschien zelfs wel kunnen identificeren met de personen die voorbijkomen. Hoewel de film bloedserieus is en een kijkje biedt in de hoofden van mensen die door de maatschappij als ‘gek’ worden bestempeld, voelt de inhoud soms wat sarcastisch en lijkt het meer op een handleiding hoe je een briljante, gekwelde kunstenaar kan worden.

Met een speelduur van maar 70 minuten voelt de film door de trage scenes veel langer aan. Hoewel de inhoud belangrijk is, vind ik de uitvoering vrij traag, kabbelt het verhaal (voor zover je van een verhaal kan spreken) een beetje voort en is het geheel niet sterk genoeg om je aandacht echt vast te blijven houden. Je komt daarnaast niet heel veel te weten over de personen die de revue passeren en het had wat mij betreft nog wat dieper mogen gaan.

De belangrijkste les uit deze documentaire is wel dat je op zoek moet gaan naar je eigen identiteit, ook al kom je daardoor misschien wel tot de conclusie dat je eenzaam zal blijven. Het grootste ellende ligt gelukkig wel achter je, dus er is middels je eigen creativiteit dan ook vaak wel sprake van een acceptabele toekomst. Zolang je je lijden om kan zetten in iets concreet, komt het goed met je. In ieder geval, dat wil de maker je doen geloven. Tegen mijn verwachting in maakte de documentaire mij niet treurig, maar eerder hoopvol en daarmee slaagt de film in zijn doel.

Ook positief aan To Stay Alive: A Method is de manier van filmen en de soms prachtige shots. Daarmee is deze documentaire, in combinatie met de poëtische teksten, een kunstwerk op zich en uiteindelijk gelukkig wel de moeite waard om te gaan zien.

Ingetogen, soms wat langdradig, maar wel intrigerend
  • 6/10
    To Stay Alive: A Method - 6/10
6/10

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Michael Minneboo 7 september 2017 at 13:34

    Ik vond de film ook redelijk intrigerend. Van Houellebecq las ik meerdere boeken en ik vind hem een fascinerende figuur. Toch denk ik niet dat deze film lang bij me zal blijven hangen, daarvoor maakte het geheel toch te weinig indruk.

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.