Films / Series / Televisie

Review: Welcome to Sodom

22 maart 2019

Heb jij je weleens afgevraagd waar je oude computer(onderdelen), televisies en smartphones terecht komen als ze eenmaal zijn weggooit? Tot mijn grote verbazing worden de meeste elektrische apparaten uiteindelijk illegaal verscheept naar Agbogbloshie, een plek in de buurt van Ghana dat door de bewoners de bijnaam Sodom heeft gekregen.

Sodom is de plek waar ruim 6000 mensen leven in, met en rondom 250.000 ton elektronisch afval dat afkomstig is uit het westen. Vernoemd naar de meest verdorven plaats uit de Bijbel doet deze plek zijn bijnaam eer aan. De omgeving is gevaarlijk en is, door onder andere de verbranding van spullen om basismaterialen als koper bloot te leggen en te verzamelen voor de verkoop, uiterst giftig en daarmee levensgevaarlijk. Het feit dat er onder de berg afval een moeras schuil gaat zorgt daarnaast voor een extra gevaar dat soms onverwachts mensen opslokt en nooit meer terug laat keren.

Op het eerste gezicht lijkt Sodom op een levende recyclefabriek waar men niet naar huis gaat als het werk gedaan is, maar waar hun werkomgeving tevens hun thuis is. Een treurige conclusie dat een beeld schept van een uitzichtloos bestaan. De documentaire laat dit goed zien door steeds herhalende werkzaamheden van zijn bewoners te tonen. Duiken we dieper in deze troosteloze en voor mij bijna onwerkelijke wereld dan ontdekken we steeds meer persoonlijke verhalen, tragedies, maar ook hoop en dromen. Dit houdt de documentaire interessant, want steeds op het punt dat je aandacht wat lijkt te verslappen onthuld één van Sodom’s bewoners een persoonlijk geheim of een droom waardoor je weer even flink wordt wakker geschud.

Welcome to Sodom is visueel sterk en wordt voornamelijk vergezeld van een voice-over van de mensen die je volgt tijdens hun dagelijkse bezigheden. De documentaire toont ons de werkzaamheden waar gezien de hoeveelheid afval nooit een einde aan lijkt te komen. Het toont ook de manier waarop Sodom’s bewoners creatief zijn gaan denken als het gaat om geld verdienen met hetgeen nu eenmaal is, maar ook hoe ze plezier maken met gevonden items die ze aan de praat hebben gekregen. Het meest pijnlijke moment vond ik dat één man aangaf dat hij hard aan het sparen was voor een paspoort. Nu woont en werkt hij op een troosteloze plek in Afrika en wordt hij en is hij, in zijn eigen woorden, MAAR een Afrikaan. Hij droomt van een leven in Europa, waar hij volgens hem echt IEMAND zou kunnen zijn. Een hartverscheurende opmerking waardoor je je als Westerling beseft dat het deze man niet gaat om het verkrijgen van veel geld en spullen, maar om het willen creëren van een eigen identiteit die niet gebaseerd is op de locatie waar hij woont, met alle negatieve vooroordelen en situaties van onmacht in Sodom die daarbij horen.

Confronterende documentaire over het leven op een mensonterende plek
  • 7/10
    Welcome to Sodom - 7/10
7/10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.