Films / Series / Televisie

Review: X+Y

10 augustus 2017

X+Y is een dramafilm van regisseur Morgan Matthews die gaat over het lastige, maar ook bijzondere leven van de autistische jongen Nathan. Nathan kan niet goed omgaan met mensen en houdt na de plotselinge dood van zijn vader iedereen op afstand, inclusief zijn geduldige en lieve moeder Julie die altijd het beste met hem voorheeft. Van liefde en genegenheid wordt Nathan ongemakkelijk en hij kan er daarom ook niet mee overweg. De eerste die sinds lange tijd weer een beetje tot hem weet door te dringen is zijn leraar Mr. Humphreys, die na zijn eigen ontslag besluit om de jongen privéles te gaan geven. De leraar ontdekt namelijk dat Nathan een buitengewoon talent voor wiskunde bezit en wil hem graag coachen om deel te kunnen nemen aan een internationaal wiskundekampioenschap. De energie die de leraar in Nathan steekt begint al snel zijn vruchten af te werpen en hij krijgt de kans om naar Taiwan te gaan om zich aan te sluiten bij het Britse team van de International Mathemetics Olympiad. Hoewel de reis naar en het verblijf in het verre land veel spanningen met zich meebrengen, zorgt een ontmoeting met een vrouwelijke tegenstander voor een onverwachte positieve en bijzondere wending.

Overtuigende cast

De hoofdrol wordt gespeeld door Asa Butterfield, een jonge acteur die mij al eerder wist te raken met zijn rol in het heftige The Boy in the Striped Pyjamas. Veel mensen zullen hem echter kennen van zijn rollen in Hugo en Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Ik kan niet anders dan concluderen dat Butterfield de rol van Nathan heel serieus heeft genomen en het personage zo perfect mogelijk wilde neerzetten. Hoewel de jongen niet veel tekst heeft, weet hij juist door zijn non-verbale communicatie te overtuigen. De paniek, angst, onzekerheid, maar ook de rust en acceptatie die het karakter soms voelt weet hij perfect over te brengen.

Mr. Humphreys wordt gespeeld door Life of Pi en Prometheus acteur Rafe Spall. Hij weet de gedreven, maar lichtelijk depressieve leraar met MS op een prachtige manier neer te zetten. Je voelt zijn pijn, maar ook zijn liefde en passie voor zijn vak en voor de situatie waar Nathan en zijn moeder Julie zich in bevinden. Julie is een rol van actrice Sally Hawkins, die we eerder nog konden bewonderen in het hartverwarmende Paddington. Ze speelt de liefdevolle en soms gefrustreerde moeder, die haar zoon in alles probeert te begrijpen en te steunen, geweldig. Haar scenes met het karakter van Spall zijn liefdevol en soms ongemakkelijk, maar dat is ook precies het gevoel dat ze moeten opwekken.

Conclusie

X+Y is een mooie, ontroerende, soms wat trage maar bijzondere film, die tevens op een effectieve manier de problemen aankaart waar iemand met autisme, maar ook zijn omgeving mee te maken krijgen. Het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers overtuigd en de chemie onderling is voelbaar. Een prachtige film die je zeker niet mag missen.

Goed geacteerde, maar soms wat saaie dramafilm
 • 7/10
  X+Y - 7/10
7/10

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply De Protagonisten (m) 11 augustus 2017 at 11:14

  Destijds ontzettend van genoten. Dat hij soms saai lijkt, snap ik wel. Is net waar je van houdt denk ik. En Sally Hawkins is altijd een genot om te zien acteren.

  • Reply Patricia 13 augustus 2017 at 10:35

   Sally Hawkins is inderdaad altijd briljant 🙂

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.