Toen ik vorig jaar het persbericht onder ogen kreeg waarin werd aangekondigd dat Amsterdam zijn eigen Comic Con zou gaan krijgen, was ik direct enthousiast. De organisatie zou in handen zijn van Showmasters, een bedrijf dat op dat moment al jarenlang Comic Con’s in Engeland organiseerde. Het zag er dan ook naar uit dat dit evenement door alle aankondigingen nog groter en spectaculairder zou gaan worden dan concurrent Dutch Comic Con. Mijn enthousiasme werd afgelopen jaar helaas direct getemperd door het feit dat het evenement zich maar in twee hallen van de RAI afspeelde en bepaalde dingen slecht geregeld waren. De vraag is dan ook, heeft de organisatie naar de kritiek van het publiek geluisterd en dit jaar een betere con neergezet? Het niveau qua gasten was in ieder geval een stuk hoger, dus ik reisde vorige week vol goede moed af naar Amsterdam.
Leuke bekenden, maar ook meer van hetzelfde
Het eerste wat ik zag toen ik richting de jaarbeurs liep waren de bekende gezichten van Paul van de Filmliefhebber met zijn vriendin, Marcel van Super Marcel World en Michael van Mike’s Movie Review. Het was gezellig om direct even kort bij te kunnen kletsen om vervolgens de RAI te betreden. De entree was ook dit jaar weer vrij treurig en je kreeg niet echt het gevoel een Comic Con binnen te wandelen, los van een reeks prachtig uitgedoste bezoekers.
De beurs vond net als vorig jaar plaats in maar twee hallen, waarvan er één hal was gereserveerd was voor een kleine ruimte voor lezingen, een minipodium voor de q&a’s en de cosplayers, de ring van Pro Wrestling Holland en kraampjes om eten te halen. In de andere hal kon je workshops volgen, props bekijken, handtekeningen en foto’s bemachtigen van de aanwezige bekende gasten en natuurlijk heel veel dingen kopen. Leuke toevoeging was de aanwezigheid van een lange desk vol met schrijvers en striptekenaars waaronder Kenny Rubenis, de man achter Dating for Geeks en de man waar ik onder andere voor kwam, schrijver Michael Minneboo.
Minneboo heb ik eerder dit jaar voor het eerst ontmoet tijdens de persvoorstelling van Wonder Woman, na elkaar al een tijd via social media gevolgd te hebben. Zijn boek Mijn vriend Spider-Man was toen net uit en ik ben vanaf dat moment al nieuwsgierig naar zijn liefde voor de superheld en zijn kijk op de fancultuur en geeks in het algemeen. Na het boek al een paar keer cadeau te hebben gedaan was het nu tijd voor mij om het voor mezelf aan te schaffen en uiteraard heeft Minneboo het boek ook ter plekke voorzien van een persoonlijke tekst en een Spider-Man hoofdje.
Q&A
Iets waar ik dit jaar weer heel erg naar uitkeek waren de q&a’s met de gasten, want niemand minder dan sterren als Pamela Anderson, Carice van Houten, Lord of the Rings acteurs Billy Boyd en John Rhys-Davies en Reservoir Dogs acteur Michael Madsen kwamen naar de con toe. Vorig jaar vonden de vraaggesprekken plaats in een semi afgesloten ruimte en hoewel dat een goed idee leek, zorgde de herrie die uit de Pro Wrestling Holland ring vandaan kwam voor veel overlast. Desondanks was alles, ook achterin de q&a ruimte, nog redelijk goed te verstaan. Dit in tegenstelling tot dit jaar. Positief was dat er dit jaar niet extra betaald hoefde te worden voor de q&a’s en dat de opzet ruimer was en de Pro Wrestle shows zoveel mogelijk om de gasten heen waren gepland. Nadeel was dan wel weer dat het kleine podium niet meer werd omringt door schotten, waardoor je door het omgevingsgeluid en de karige hoeveelheid boxen achteraan sowieso niks kon verstaan. Dit gold voor zowel de vragen van het publiek als de antwoorden van de gasten. Ik ben dan ook een stuk vroeger naar huis gegaan dan dat de bedoeling was, omdat ik geen zin had om nog twee uur te wachten op een reeks onverstaanbare vraaggesprekken waar ik alleen maar gefrustreerd van zou raken. Het was desondanks geweldig om iemand als Pamela Anderson even in het echt te bewonderen, ondanks dat ik niks kon verstaan van wat ze zei.
Con of beurs?
Ik kan er bij de beoordeling van dit evenement niet omheen om een vergelijking te trekken met Dutch Comic Con. Een conventie zou meer moeten bevatten dan alleen stands waar je wat kan kopen en zou een walhalla moeten zijn voor niet alleen film- en serie-, maar ook comic-, game-, cosplay- en fantasyliefhebbers. Het aanbod was op zijn minst karig te noemen en voor iedereen die niet van plan was om iets te kopen was er dit jaar dan ook weer vrij weinig te doen. Er waren bijvoorbeeld wel een aantal props te bewonderen uit de Nightmare On Elmstreet films en wat bekende auto’s uit films, maar die waren vorig jaar ook al tentoongesteld. Ik hoopte dit jaar dan ook op iets nieuws.
Altijd leuk op dit soort beurzen zijn de uitgebreid uitgedost cosplayers. Ik had ditmaal weinig zin om iedereen te fotograferen, aangezien er genoeg mensen zijn die daar een stuk beter in zijn (zie hier bijvoorbeeld het artikel van mede blogger De Filmliefhebber). Ik heb echter wel het mooiste cosplay koppel van de beurs weten vast te leggen en ik kreeg later te horen dat deze twee ook nog eens (zeer terecht) de cosplaywedstrijd hadden gewonnen.
Conclusie
Hoewel ik me, vooral door mijn gezelschap, het zien van een aantal bekenden, Pamela Anderson en twee geweldige acteurs uit Lord of the Rings, uiteindelijk goed heb vermaakt, viel deze tweede Amsterdam Comic Con helaas wat tegen. De aankleding was zowel aan de buiten- als de binnenkant zo minimaal dat je niet het gevoel kreeg op een Comic Con aanwezig te zijn. Daarnaast is de sfeer in het gebouw zelf heel kil en door het gebrek aan aankleding viel dit nog eens extra op. De indeling was wederom onlogisch en ik hoop dan ook echt dat de organisatie volgende keer voor een groter podium zorgt in een afgelegen ruimte waardoor niet alleen de gasten, maar ook de cosplayers de aandacht krijgen die ze verdienen. Wel positief in vergelijking met vorig jaar was de sfeer bij het publiek, die deze keer veel gezelliger en gemoedelijker was.
Er waren gelukkig ook heel veel mensen die deze beurs wel geweldig vonden en dat is altijd goed om te horen. Het is natuurlijk niet voor niks dat er ruim 24.000 bezoekers gedurende het weekend op dit evenement in de RAI zijn afgekomen. Ik denk dat de meningen mede flink verschillen doordat iedereen met een andere intentie naar deze con is gekomen. Als je cosplayer bent en je je vrienden sinds lange tijd weer ziet en regelmatig op de foto gaat, zal je beleving al heel anders zijn en sommige kinderen zijn al snel tevreden met het ontmoeten van hun favoriete superheld. Dit event heeft, mede door de geweldige gasten die er waren geregeld, veel potentie, maar dan moet de wil er wel zijn om er echt een beleving van te maken voor zowel jong als oud.
7 Comments
ACC voelt blijkbaar hetzelfde aan als FACTS. Misschien gaan de organisatoren er ook van uit dat er een standaardformule voor geekbeurzen bestaat. Een template dat ze elk jaar kunnen gebruiken. Poets het wat op met ronkende namen, zonder het van begeestering te voorzien. Ik kan mis zijn, maar volgens mij is de geekcultuur als levenstijl voor het grote publiek over zijn hoogtepunt.
Ik kijk dan eerder uit naar Antwerp Comic Con van Quinte Ridz. Een ietwat kleinere beurs, maar gemaakt door geeks.
Wat zonde dat er te kort eordt geschoten op de beleving zeg! Ik hoop nu echt volgend jaar te kunnen gaan.. (Misschien moet ik maar bij de organisatie om die beleving weg te zetten ;p).
Balen dat het ook dit jaar tegenviel. 🙁
Je hebt inderdaad niks gemist 😉
Ik snap je zeker! ACC is prima wat gezelligheid betreft, maar de organisatie kan wel veel strakker en veel aspecten hadden beter gekund. Ik vond het wel iets beter dan vorig jaar, dus hopelijk maken ze nu wat grotere stappen voor volgend jaar!
Het was inderdaad ietsje beter dan vorig jaar en ik hoop dan ook dat de organisatie echt zijn best gaat doen om er volgend jaar echt iets tofs van je maken!
Net zoals elk groot evenement, moet het de tijd krijgen om te groeien en zichzelf te verbeteren.
Er waren goede Comic Artists namen zoals Mike Collins, Frazer Irving, Nick Brokenshire en ook een genodigde maar dan bij een van de comicbook standhouders was Michel Nadorp die al vanaf de jaren 90 de cover van de Donald Duck maakt (en zelfs voor de amerikaanse DD).
Wat ik in je verhaal miste was dat er een Comic Stage was met panels door zo een beetje alle genodigde Comic Artists (waaronder ook Kenny en Michael) en dit waren niet de minste die er waren.
Dit was al een verbetering omdat er in Nederland nog niet zo een soort panelprogramma is geweest door Comic artists (en dat is dan door iemand van IGN beaamd die al jaren verslag heeft gedaan van alle grote Comic Cons in binnen- en buitenland).
Het is dan ook jammer dat zeer weinig tot geen enkele blogger of andere verslaggever van wat voor soort media dan ook hier iets over gezegd.