Kunst / Cultuur / Evenementen

Verslag Dutch Comic Con 2017

28 maart 2017

Sinds mijn eerste bezoek aan Dutch Comic Con twee jaar geleden ben ik een trouwe beursganger en ik keek dan ook heel erg uit naar de Con die afgelopen weekend zou gaan plaatsvinden. De Dutch Comic Con is inmiddels niet meer de enige Comic Con in Nederland, maar is tot nu toe wel altijd de leukste gebleken. Met nóg meer te doen en een aantal bijzondere gasten kan ik je vertellen dat ik mezelf deze keer weer bijzonder goed heb vermaakt!

Eerst even een korte introductie voor iedereen die geen idee heeft wat er zich afgelopen weekend in de Jaarbeurs in Utrecht heeft afgespeeld. Dutch Comic Con is een popculture event dat al een aantal jaar met groot succes liefhebbers van zowel comics als films, series, games en cosplay samenbrengt. Er komen niet alleen beroemde gasten naar dit evenement, je kan er ook spellen spelen, jezelf van top tot teen hullen in de outfit van bijvoorbeeld jouw favoriete superheld en geeky spulletjes kopen.

Foto’s gemaakt door Josee van lievejosee

De opzet dit jaar was een stuk ruimer en dat was deels te wijten aan de extra hal die was toegevoegd om de gamers wat meer ruimte te geven. Je kon dit jaar niet alleen games als Hearthstone, Fifa 17 en Overwatch spelen, liefhebbers konden ook genieten van een reeks retrogames op ouderwetse Arcadekasten. Uiteraard stond ook Nintendo er met zijn nieuwe console en Game Mania gaf gratis posters weg van de nieuwe populaire game Horizon: Zero Dawn.

Het hoofdpodium was ook dit jaar uiteraard weer de grote trekpleister en dat was niet zonder reden. Naast het feit dat de cosplaywedstrijd veel bezoekers trok, konden ook gasten als Vikings acteur Alexander Ludwig, Once Upon A Time acteur Sean Maguire en The Walking Dead acteur Lennie James op flink wat complimentjes en vragen van fans rekenen. Jammer was alleen wel dat het podium in de aankomst hal was geplaatst, waardoor je door de drukte en het rumoer niet altijd kon verstaan wat er gezegd werd. Ik gaf het vorige keer in mijn verslag al aan en bij deze doe ik het nog een keer. Ik hoop dat de organisatoren het podium volgend jaar wat meer afgelegen gaan plaatsen. Hierdoor kan niet alleen iedereen zitten, maar kan iedereen ook alles verstaan van wat er gezegd wordt. Leuk om te zien was dat de gasten uitgebreid de tijd namen om op vragen en verzoekjes van fans in de gaan en Alexander ging zelfs gezellig vooraan op het podium zitten om de vragenstellers even wat extra persoonlijke aandacht te geven.

De derde grote hal stond vol met kraampjes met merchandise, stripboeken, kleding, hebbedingetjes en nog veel meer leuke dingen om je geld aan uit te geven. Deze hal was veruit het drukste en vooral op zaterdag kon je soms niet anders dan je stapvoets voortbewegen. Aangezien het in de ruim opgezette hal ontzettend gezellig was namen de meeste mensen, inclusief ik, deze drukte voor lief.

Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om allerlei workshops en lezingen bij te wonen. Zo kon je in de Cosy Corner bijvoorbeeld achter de geheimen komen van worldbuilding binnen het fantasy genre, kon je bij De Force Academy leren vechten als Yoda en bij Schmink & Grime leren hoe je met schmink jouw cosplaykarakter tot leven kan brengen. Voor serieliefhebbers was er ook genoeg afleiding, want hoofdsponsor AMC vertoonde in de naastgelegen Kinepolis bioscoop afleveringen van Into the Badlands en Fear the Walking Dead en in het FOX Theater kon je genieten van APB, 24:Legacy en The Excorcist.

Foto 1 – Gemaakt door Josee van lievejosee       Foto 2 – Gemaakt door Paul van De Filmliefhebber

Uiteraard waren er ook weer heel veel mensen verkleed als zijn of haar favoriete karakter en ik heb mijn ogen dan ook weer uitgekeken. Hoogtepunten voor mij waren de enorme Transformer en de Hulkbuster. De officiële Nederland Star Wars, Ghostbusters, Jurassic Park en The Walking Dead cosplaygroepen waren ook aanwezig en hun enthousiasme bij zowel de stands als in de hallen zelf was aanstekelijk. Ik ben dan inmiddels zelf ook druk aan het brainstormen over een eigen cosplay voor volgend jaar!

Foto gemaakt door Paul van De Filmliefhebber

Foto gemaakt door Paul van De Filmliefhebber

Na twee gezellige en overvolle dagen kan ik niet anders dan concluderen dat Dutch Comic Con nog steeds de allerleukste Con van Nederland is. De beurs trok dit jaar maar liefst 32.000 bezoekers en ik hoop stiekem dat er volgend jaar nog een hal wordt toegevoegd, zodat er plek is voor nog meer fans en geeks. Naast het feit dat alle activiteiten te gek waren heb ik ook weer flink wat bekenden gezien en sommige mensen voor de eerste keer in het echt ontmoet. Ik wil in het bijzonder Josee van lievejosee, Gwen van Be Cool, Sodapop, Paul van De Filmliefhebber, Michael van Geeklove en de Dutch Nerd Club bedanken voor de gezelligheid. Op een beurs als deze kom je ook altijd weer een hele berg nieuwe leuke en interessante mensen tegen waar je het bestaan nog niet van wist. Ditmaal werd ik voorgesteld aan Youtuber Marcel die op een ontzettend leuke manier zijn liefde voor films, games en superhelden deelt op dit kanaal.

Ik wil dit verslag graag eindigen met het goede nieuws dat de beurs eind dit jaar weer terugkeert naar de Jaarbeurs. Ditmaal zal er geen X-Mas Con, maar wel een speciale winter editie op 11 en 12 november gaan plaatsvinden.

 

Ik wil Dutch Comic Con en TrianglePR ontzettend bedanken voor de toegang.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Michael Raymakers 28 maart 2017 at 20:42

  Jij ook bedankt voor de gezelligheid! 🙂

 • Reply Rory 29 maart 2017 at 09:29

  Ah wat leuk! Ik was afgelopen vrijdag in Utrecht en ik dacht het al (Spiderman en nog een superheld kwamen mij tegemoet lopen). Ik ben er nog nooit geweest, maar het spreekt mij enorm aan. Vroeger heel veel strips gelezen en natuurlijk fan van een x aantal series. Leuk om je verslag te lezen en foto’s te zien. Geweldig die Transformer!

 • Reply Nostra 29 maart 2017 at 11:56

  Leuk verslag! 🙂

 • Reply Robin 29 maart 2017 at 12:11

  Volgend jaar wil ik wel echt weer gaan haha. Hopelijk heb ik dan een baan en meer geld.

 • Reply Paul 30 maart 2017 at 08:24

  Leuk verslag! Bedankt voor de gezelligheid en de vermeldingen! 😉

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.