Kunst / Cultuur / Evenementen

Verslag Dutch X-Mas Con 2016

18 december 2016

Na een succesvolle en ontzettend leuke editie van Dutch Comic Con in maart, was ik erg blij toen er eerder dit jaar een horror editie van het evenement werd aangekondigd. Na het slechte nieuws dat deze Con geannuleerd zou worden, werd er gelukkig meteen bekendgemaakt dat er wel een kerst editie zou gaan plaatsvinden. Afgelopen weekend was het dan zover en konden alle liefhebbers van films, series, games en andere geeky dingen in de Jaarbeurs in Utrecht genieten van de allereerste Dutch X-Mas Con.

Activiteiten

Bij binnenkomst kwam je direct terecht in Whoville, iets wat ik niet direct herkende, maar waarvan al snel duidelijk werd dat dit het dorp is uit de kerstfilm The Grinch. De aankleding bestond uit huisjes met sfeervolle versieringen en een enorme kerstboom. Uiteraard verscheen het groene wezen zelf ook een aantal keer om met fans op de foto te gaan.

De volgende hal stond bijna compleet in het teken van de (internationale) gasten en alle prachtig uitgedoste cosplayers. Verschillende kleine en grote cosplay stands en groepen waren aanwezig, waaronder de Ghostbusters Dutch Division en de Nederlandse Star Wars cosplay organisatie 501st Legion Dutch Garrison. In deze hal stond ook het podium waar de cosplay wedstrijd en de Q&A’s met de gasten plaatsvonden. Zo waren er acteurs als Jason Isaacs (Harry Potter, The OA), Steven Williams (The X Files, 21 Jump Street, The Leftover) en Lee Arenberg (Once Upon A Time, Pirates of the Caribbean) aanwezig en de Q&A’s van deze gasten werden, zoals je hieronder kan zien, goed bezocht. In de artist alley kon je de beroemdheden ontmoeten en tegen betaling een handtekening en/of een foto van je favoriet bemachtigen.

De karaoketent die er stond ter promotie van de nieuwe animatiefilm Sing, trok ook flink wat mensen. Dit in tegenstelling tot de ijsbaan, die er helaas regelmatig flink verlaten bij lag.

In de laatste hal stonden vooral heel veel stands met merchandise en andere leuke hebbedingetjes. Als iemand die dit jaar naar meerdere van dit soort evenementen is geweest, was het helaas vooral meer van hetzelfde. Uitzonderingen daargelaten, want er waren ook hele bijzondere filmposters en figuren van gerecycled metaal te koop. Uiteraard was de con voor stripliefhebbers een walhalla, want er was genoeg aanbod. Achterin de hal was er een hoek ingericht voor gameliefhebbers. Rijen vol computers konden rekenen op enthousiaste gamers, maar met name de arcadekasten waren in trek.

Rustig, maar gezellig

Omdat dit evenement van dezelfde organisatie was als Dutch Comic Con, is een vergelijking natuurlijk al snel gemaakt. Het viel direct op dat het op deze beurs een stuk rustiger was dan op Dutch Comic Con. Ik vermoed zelf dat dit deels te maken heeft gehad met het feit dat de Winter Edition van het populaire Castlefest in hetzelfde weekend plaatsvond. Hoewel de ruimere opzet in de dealerhal heel fijn was voor het shoppende publiek, was het in de andere hal soms echt uitgestorven.

Deze extra ruimte was echter wel voordelig voor de mensen die van de activiteiten op het podium wilde genieten of foto’s wilde schieten, want daar was nu genoeg ruimte voor. Jammer was wel dat, net als bij Dutch Comic Con, het geluid vanaf het podium niet optimaal was. Vooral de microfoon die werd gebruikt door bezoekers om hun vragen te stellen stond zo slecht afgesteld, dat je bijna geen enkele vraag kon verstaan. Het was wel goed om te zien dat er meer stoelen stonden en iedereen die dat wilde even lekker kon gaan zitten.

De gaming area was helaas wat armoedig en kil, vooral vergeleken met het evenement in maart, waar je nog lekker kon chillen op het tapijt dat er was neergelegd en er afgevaardigden waren van verschillende populaire game-sites, -tijdschriften en -winkels.

Hoewel de beurs voor mij qua activiteiten en opzet toch een klein beetje tegenviel, was de sfeer geweldig. Voor mij voelen dit soort beurzen sowieso altijd als een soort van thuiskomen, want veel van mijn collega bloggers/vloggers/geeks waren uiteraard ook allemaal aanwezig. Het is mooi om te zien dat mensen de geek in zichzelf vol trots konden tonen op Dutch X-Mas Con en ik heb dan ook heel erg genoten van alle prachtige kostuums en het lieve en enthousiaste publiek. Ik kan dan ook iedereen die deze beurs niet heeft bezocht aanraden om in maart zeker een bezoekje te gaan brengen aan het uitgebreidere Dutch Comic Con!

Ik wil Dutch Comic Con en TrianglePR graag bedanken voor de mogelijkheid om dit evenement bij te wonen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.