Kunst / Cultuur / Evenementen

Verslag -> Wat vond ik van Star Wars Identities: The Exhibition

13 december 2017

Als Star Wars fan besloot ik om onlangs samen met mijn beste vriend naar Star Wars Identities: The Exhibition in de Cinemec in Utrecht te gaan. Deze geeky tentoonstelling is al in september neergestreken in ons kleine kikkerlandje en ik zou mij eigenlijk stiekem een beetje moeten schamen dat het nog zo lang heeft geduurd voordat ik erheen ben gegaan.

Een slecht begin

Na het kopen van de kaartjes kom je als eerste langs een soort van set waar je de mogelijkheid hebt om op de foto te gaan met een lightsaber en je favoriete karakter. Dit leek ons in eerste instantie wel een grappig idee, totdat we zagen dat we dan 14,50 euro in de souvenirshop moesten neertellen om de foto ook daadwerkelijk mee naar huis te nemen. We zijn dus maar snel doorgelopen naar de vrouw die ons een audiotour en een armbandje gaf om onze Star Wars identiteit tijdens de experience te ontdekken.

Zo groot?

Ik sla het interactieve gedeelte nog even over en ga direct door met vertellen over de uitgestalde Star Wars spullen, want die waren echt te gek. Je komt oog in oog te staan met ruim 200 rekwisieten waaronder alle bekende robots, miniaturen van de originele schepen, heel veel kostuums en originele schetsen die ons soms vol verbazing achterlieten. Ik had er bijvoorbeeld geen idee van dat Yoda in eerste instantie meer iets weghad van een kabouter. Via de audiotour kom je nog meer te weten over de schetsen en bepaalde karakters en ik heb echt wel een hoop dingen gehoord die ik nog niet wist. Ik was echter nog het meest verbaasd over hoe groot sommige karakters waren, want als je eenmaal voor de kostuums van zowel Darth Vader als Chewbacca staat is dat toch best imponerend zal ik je vertellen. Ook R2D2 was een stuk groter dan ik had verwacht.

Hoewel het vrij donker is in de expositieruimte zijn de objecten mooi verlicht en kon je daardoor gelukkig prachtige foto’s maken. Bij het tentoonstellen van de kostuums is ook gedacht aan mooie, kleurrijke en passende achtergronden en dat is een leuk detail. Jammer was alleen wel dat alle poppen een soort van grijzig bruine kleur hadden en in sommige gevallen meer iets weg leken te hebben van paspoppen die je bij hippe kledingwinkels ziet. Dat had wat mij betreft wel iets realistischer gemogen. Hieronder even een voorbeeld van één van de poppen die duidelijk laat zien wat ik bedoel.

Oh en we ontdekten nog een klein foutje bij de tentoonstelde schepen in de vorm van het schip van Boba Fett wat rechtop had moeten staan (ik voel me nu echt een Star Wars nerd hahaha).

Is Star Wars Identities de moeite waard om te bezoeken?

Ik vind het uiteindelijk nog best lastig om antwoord te geven op deze vraag, want ja, als Star Wars liefhebber en/of fan is het geweldig om een hele berg originele kostuums, schetsen en props een keer in het echt te bewonderen. Aan de andere kant heeft de “experience” die de tentoonstelling je uiteindelijk wil meegeven meer iets weg van een basiscursus sociologie, waarbij fragmenten en karakters uit Star Wars gebruikt worden ter verduidelijking. Hoewel dit voor kinderen misschien wel een ontzettend leuke manier is om het universum wat beter te begrijpen, voelt dit voor mij als volwassene toch eigenlijk zeer overbodig en vooral onnodig aan. De schetsen, miniaturen en kostuums zijn genoeg om je als Star Wars liefhebber te vermaken, maar het is wel een feit dat je dan een stuk sneller door de tentoonstelling heen zou zijn gelopen en de 23,50 euro dat het kaartje voor een volwassenen kost misschien niet betaald zou hebben. Ik heb de tickets aan de kassa gekocht en als ik de site van de tentoonstelling moet geloven zijn de kaartjes iets goedkoper als je ze online besteld. Kaartjes voor de kinderen zijn sowieso een paar euro goedkoper.

Uiteindelijk raad ik je een bezoekje wel aan, want hoe vaak krijg je nou de kans om de echt gebruikte kostuums van bijvoorbeeld Darth Vader en Princess Leia in het echt te bewonderen. Daarnaast was het zien van de reeks originele schetsen inclusief bijbehorende audiotour ook wel echt heel bijzonder en leerzaam.

Star Wars Identities: The Exhibition is nog tot en met 11 maart 2018 te bezoeken in de Cinemec in Utrecht.

Ben jij al naar deze tentoonstelling geweest?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Lodi 13 december 2017 at 15:17

  Ik ben eens in Hoorn in het museum van de 20ste eeuw naar een Star wars exhibition geweest en dat was dit natuurlijk in het klein,maar ik herken wel wat foto’s die daar ook waren. Ik was toen erg onder de indruk en kan me voorstellen dat dit helemaal mooi is.

 • Reply Fleur 13 december 2017 at 15:18

  Bijzonder om al die spullen uit de film in het echt te kunnen zien. Ik ben zelf niet zo’n Star Trek fan, maar mijn vriend wel. Mss geef ik hem wel een kaartje met de kerst

 • Reply Melissa Krijns 13 december 2017 at 17:20

  Dit zou echt iets voor roy zijn denk ik. Zelf hou ik er echt niet van.

 • Reply ingrid 13 december 2017 at 19:37

  Bijzonder om al die spullen uit de film in het echt te kunnen zien. Ik heb er alleen zelf helemaal niks mee

 • Reply Debbythechocoholic 14 december 2017 at 00:07

  Zo cool! Daar zou ik wel eens naartoe willen gaan. Mijn vriend zou het ook heel leuk vinden als grote Star Wars fan.

 • Reply querine 14 december 2017 at 08:39

  grappig dat je er overschrijft zag het toevallig voorbij komen in celebrity city trip met Dennis en Rico.
  ik ben er nog niet geweest maar denk dat mijn vader het wel heel leuk vindt

 • Reply nicole 14 december 2017 at 11:46

  Een beetje flauw van die foto inderdaad! Dan zouden ze dat er meteen bij moeten zeggen!

 • Reply Laura 14 december 2017 at 13:57

  Helemaal niet mijn ding, maar wel echt fascinerend hoe dat allemaal werkt! Leuke foto’s ook!

 • Reply Daan 14 december 2017 at 21:22

  Ik ben geen Star Wars fan. Ja, ik vind de films allemaal best entertaining en zo, maar daar is alles dan ook wel mee gezegd. De hype ontgaat me meestal bij die serie. De beste (reizende, internationale) tentoonstelling die ik heb gezien (in Nederland) was de Titanic Exhibition in Amsterdam Expo. Mooi vormgegeven en interessante items.

 • Reply Joost (NerdyGeekyFanboy) 16 december 2017 at 08:15

  Ik moet er nog steeds heen! Ik ben benieuwd hoe ik er tegenaan ga kijken, ik ben in ieder geval erg benieuwd! 🙂

 • Reply kiki hasselton 20 december 2017 at 16:34

  Ik heb de films wel gekeken, maar ben niet een enorme fan en zal ook niet zo snel naar zo’n expositie gaan. Je hebt leuke foto’s gemaakt!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.