Persoonlijk / Lifestyle

Waarom ik mijn reis naar Australië een jaar ga uitstellen

19 juni 2018

Afgelopen week maakte ik een moeilijk besluit, maar wel een besluit waar ik na veel wikken en wegen achter sta en dat ik graag met jullie wil delen.

Mensen die mij al volgen vanaf mijn eerdere blog Mcurl, weten misschien nog wel dat ik een tijd geleden op weg was naar het vervullen van een grote droom, het in mijn eentje afreizen naar Perth in Australië. De keuze voor Perth is makkelijk uit te leggen, want er woont daar een hele berg familieleden die ik nog nooit heb ontmoet. Mijn moeder heeft een halfbroer in Australië wonen, die ik als klein meisje pas twee keer heb gezien. Een aantal van zijn kinderen zijn vroeger ook wel eens deze kant opgevlogen, maar daar kan ik mij helaas niet meer heel veel van herinneren. Toen een paar jaar geleden een nicht van mij een week in Amsterdam verbleef begon het extreem te kriebelen, want als iemand zonder veel familieleden in Nederland, werd ik door haar bezoek ontzettend nieuwsgierig naar de rest. Het klikte onverwachts heel goed tussen haar, mij en haar man en vanaf dat moment was ik dan ook vastbesloten om af te reizen naar Perth, om mijn inmiddels al flink wat oudere oom en de rest van de familie te bezoeken.

Mijn familie is niet de enige reden waarom ik Perth wil gaan bezoeken, want na jaren geleefd te hebben (en nog steeds) met depressies, onzekerheden en angsten, hoop ik door alleen op reis te gaan mezelf nog beter te leren kennen en hopelijk een aantal diepgewortelde angsten uit te bannen. Een bijzonder streven en de bedoeling was in eerste instantie om vorig jaar al te gaan. Een breuk met mijn vriend waar ik bij was ingetrokken, zorgde er begin vorig jaar voor dat ik (bijna) zonder spullen op straat kwam te staan. Mijn beperkte budget liet het helaas niet toe om én onderdak te bekostiging én te gaan sparen voor Australië.

Toen ik halverwege vorig jaar mijn huidige vriend leerde kennen leek het plan weer mogelijk. Ik besloot samen met mijn ouders en mijn vriend dat mijn Australië reis zo’n bijzonder doel was, dat we het met z’n allen wilde verwezenlijken. Ik trok dan ook bij mijn ouders in om wat kosten te besparen en was vaak bij mijn vriend te vinden. De onzekerheid van het heen en weer pendelen tussen ouders, zusje, vriend en incidenteel het huis van een vriendin waar ik op mocht passen en het ontbreken van een plekje voor mezelf brak me de laatste tijd echt flink op en ik besloot dat het toch echt tijd werd om iets voor mezelf te gaan zoeken en Australië te laten varen. Aangezien het zo goed ging en gaat tussen mij en mijn vriend besloten we om samen te gaan wonen en ik ben dan ook twee weken geleden bij mijn grote liefde ingetrokken. Hoewel Australië nu nog steeds door kan gaan, heb ik toch besloten om mijn reis een jaar uit te stellen.

Ik heb geleerd van het verleden en wat ik hiermee bedoel ik dat ik ditmaal voorbereid wil zijn op wat er eventueel gaat komen. Hoewel ik denk dat we nog heel lang gelukkig gaan zijn met z’n tweeën, weet je dat natuurlijk maar nooit. Ik heb geen schulden meer en inmiddels wat spaargeld, maar als ik mijn reis in de herfst zou doorzetten, zal er van het spaargeld niks meer over zijn. Mocht het tussen mijn vriend en mij toch niet goed blijven gaan, wil ik niet weer in de problemen komen door geen extra geld te hebben om direct te kunnen verhuizen. Wat geld achter de hand hebben om onvoorziene omstandigheden het hoofd te kunnen bieden lijkt mij dan toch wel een wijs besluit, gezien het zijn huis is en natuurlijk ook zal blijven als het uit zou gaan.

De tweede reden waarom ik heb besloten om mijn reis uit te stellen is mijn geestelijke gesteldheid. Hoewel ik een stuk minder last heb van depressieve gevoelens, heb ik in de afgelopen twee jaar een paniekstoornis ontwikkeld die er op dit moment voor zorgt dat ik uit het niets paniekaanvallen heb en ik vaak doodsbang ben in de auto. Een jaar geleden uitte die angst zich vooral in het twintig keer per dag mijn hart checken of het nog wel klopte en bang zijn om een hartaanval te krijgen en dood te gaan. Inmiddels heeft deze irrationele angst plaatsgemaakt voor anders angsten die me belemmeren om bepaalde afspraken na te komen en op bepaalde plekken te komen als passagier in de auto. Ik heb hier sinds een paar weken therapie voor en hoewel ik positief ben over de toekomst en weet dat ik hier echt wel vanaf ga komen, is therapie natuurlijk geen wondermiddel. Het is niet realistisch om te verwachten dat ik binnen nu en 2/3 maanden “genezen” ben en ik zou het doodzonde vinden om niet optimaal van mijn tijd in Australië te kunnen genieten doordat ik mezelf niet genoeg tijd heb gegeven om geestelijk te herstellen.

Hoewel ik het besluit om dit jaar niet te gaan echt heel lastig vind, ben ik wel blij dat ik de knoop voor mezelf heb doorgehakt en ik voor de zekerheid ga voor wat extra geld op de bank en de mogelijkheid om volgend jaar niet één, maar twee maanden Perth onveilig te maken. Mijn vriend vroeg nog wel of ik niet ontzettend veel spijt van dit besluit ga krijgen als ik aan het eind van het jaar wel angsten vrij blijk te zijn, maar mijn antwoord daarop was ook positief. Mocht dat namelijk het geval zijn, dan ga ik misschien mijn tweede reisdroom alvast waarmaken en dat is een stedentrip (ook in mijn eentje) naar New York.

Heb jij wel eens een droom uitgesteld?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Axel 19 juni 2018 at 11:00

  Wacht niet te lang met reizen. Ouder worden gaat gepaard met uitstelgedrag en nieuwe verantwoordelijkheden.

  • Reply Patricia 19 juni 2018 at 19:10

   Lief dat je zo meedenkt 🙂

 • Reply Robin 19 juni 2018 at 11:45

  Krachtig dat je dit besluit heb gemaakt!

 • Reply Nicole Orriëns 20 juni 2018 at 09:30

  Het klinkt als een hele verstandige keuze! En Australië loopt gelukkig niet weg! Dat is er over een jaar ook nog.

  • Reply Patricia 20 juni 2018 at 13:44

   Dank je voor je lieve reactie en je hebt helemaal gelijk 🙂

 • Reply Ilse Visscher 20 juni 2018 at 10:42

  Gefeliciteerd met het samenwonen! Zo fijn! En een knappe keuze! Je weet dat als je die reis gaat maken, het waarschijnlijk nog beter met je gaat. Betekent extra genieten. Je moet doen wat goed voelt en zo’n weloverwogen keuze is altijd goed. En jaaaa New York is echt geweldig, een goede tweede keuze! Spannend in je eentje hoor! Hou vol. X

  • Reply Patricia 20 juni 2018 at 13:44

   Dank je wel voor je lieve en positieve reactie 🙂 dat doen me heel goed! En ja, ik denk ook dat New York stiekem de beste tweede keuze ever is 😉

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.