Boeken / Podcasts

Waarom luisteren naar podcasts een goed idee is

22 mei 2018

Tot een maand geleden luisterde ik af en toe wel eens naar een podcast (eerlijk gezegd alleen naar degene van de Movie Insiders), maar ik kon op één op andere manier nog niet het geduld opbrengen om op zoek te gaan naar andere eventuele interessante kanalen. Daarnaast zag ik de meerwaarde van het luisteren van podcasts ook nog niet echt in en vulde ik mijn (extra) tijd vaak met het luisteren van muziek en het kijken van (Youtube) filmpjes. Niet dat daar iets mis mee is, maar vooral het kijken naar kansloze en nietszeggende Youtube filmpjes zorgde bij mij zelf soms voor frustratie. Wat namelijk steeds begint als het even kijken naar één filmpje over een onderwerp waar ik iets meer van wil weten, eindigt vervolgens in het uren kijken naar kansloze onzin waar ik stiekem alleen maar gedemotiveerd van raak.

Ik vergeleek podcasts in mijn hoofd eigenlijk altijd een beetje met luisterboeken, iets waar ik zelf maar weinig mee heb aangezien ik graag lees en ervan overtuigd ben dat lezen niet alleen goed voor je is, maar je ook wat innerlijke rust kan brengen. Ik lees dan bijvoorbeeld ook graag in het openbaar of in de trein, alleen vind ik het soms lastig om mezelf te concentreren als het druk is en er veel om me heen gebeurd. Het mezelf afsluiten van de wereld om prikkels te vermijden deed ik dan ook vaak met mijn mp3 speler, maar wegens gebrek aan leuke muziek (op mijn apparaatje) ging ik onlangs op zoek naar iets anders en podcasts bleken een onverwacht leuke uitkomst. Ik reis veel met het openbaar vervoer en dan vooral lange stukken met de bus. In tegenstelling tot de trein word ik zowel in de auto als in de bus, de metro en de tram kotsmisselijk als ik lees  of filmpjes kijk, dus dan is naar iets luisteren de enige manier om mijn tijd tijdens het reizen een beetje nuttig te besteden.

The Minimalists

Ik ben nog niet zo heel lang geleden begonnen met het minimaliseren van mijn leventje. Aangezien ik op dit moment een beetje leef als een nomade en bijna wekelijks van de ene plek naar de andere plek verhuis heb ik maar weinig spullen (nodig) en dat heeft ervoor gezorgd dat ik hetgeen nog bij mijn ouders op zolder stond en in mijn gehuurde berging eens goed heb uitgezocht en het grootste deel heb gedoneerd en verkocht. Aanleiding daarvan was onder andere de documentaire van The Minimalists die op Netflix te vinden is. Na een beetje rondkijken op hun website kwam ik erachter dat ze ook een podcast hebben en daarmee is mijn obsessie dan ook begonnen.

Het voordeel van nu pas beginnen met het luisteren van deze podcast is dat er al zo verschrikkelijk veel afleveringen online staan, dat ik altijd wel iets heb om naar te luisteren. Naar aanleiding van het kanaal van The Minimalists ben ik verder gaan zoeken naar meer inspirerende en informatieve podcasts in de categorieën zelfhulp, films en geschiedenis. Inmiddels ben ik vol enthousiasme ook een aantal andere kanalen gaan volgen. Ik zal de komende weken dan ook zeker nog wel een aantal persoonlijke podcast tips met jullie delen.

Leren en werken aan jezelf tijdens verloren uurtjes

Inmiddels luister ik niet alleen in de bus en als ik lekker buiten in de zon zit naar podcasts, maar ook tijdens het afwassen, het koken en de was ophangen. Naast het feit dat het heerlijk is om tijdens deze (naar mijn mening) saaie klusjes naar iets boeiends te luisteren, leer ik nieuwe dingen, krijg ik een hoop nieuwe inzichten en word ik uitgedaagd een mening te vormen over zaken waar ik nog niet eerder (zo diep) over had nagedacht. Naar podcasts luisteren is dus niet alleen een leuke nieuwe hobby, het is ook nog eens ontzettend leerzaam en nuttig!

Luister jij wel eens naar podcasts? Zo ja, heb jij nog tips voor leuke kanalen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Nostra 22 mei 2018 at 11:59

  Raadt je aan om deze oude blogpost van mij even na te lezen 🙂
  http://www.defilmkijker.com/2015/03/04/mijn-favoriete-podcasts/

  Daar kan ik nog The Stephen Tobolowsky files aan toevoegen. Die man kan echt prachtig vertellen.

 • Reply Daan 23 mei 2018 at 20:12

  Ik luister sowieso naar de podcast van enkele radiomakers zoals Ruud de Wild, Michiel Veenstra etc., maar ook naar de Hamilcast, een podcast rond de musical Hamilton, BoekenFM; over literatuur, de Ondercast; een andere literaire podcast, The Valleycast; een podcast van de makers van het sketch YouTube-kanaal ‘The Valleyfolk’, en tot slot nog de Schokkend Nieuws podcast; over (cult)films.

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.