Films / Series / Televisie

Wie is Deadpool?

23 mei 2018

Afgelopen week verscheen Deadpool 2 in de Nederlandse bioscopen en hoewel de Marvel fans onder ons met smart zaten te wachten op deze nieuwe film, weet een deel van Nederland misschien niet eens wie of wat Deadpool is. Daarom vandaag even een kleine uitleg.

Na onconventionele Marvel helden in films als The Guardians of the Galaxy 1 en 2 en Ant-Man, maakte we op 11 februari 2016 op het witte doek kennis met een nieuwe gemaskerde man met de naam Deadpool. Hoofdrolspeler Ryan Reynolds heeft jarenlang campagne gevoerd om dit personage een eigen respectvolle film te geven, waardoor bij mij des te meer de vraag rees wie deze antiheld is en waarom hij zoveel fans heeft. Ik ben daarom in het achtergrondverhaal van Deadpool gedoken om je daar een antwoord op te geven.

Het populaire stripfiguur

Net als veel andere Marvel personages was de high-tech huursoldaat Deadpool, het alter ego van Wade Wilson, in eerste instantie slechts een figurant. De creatie van Fabian Nicieza en Rob Liefeld dook voor het eerst op in de strip New Mutants #98, waar hij een tegenstander was van de X-men. Na een succesvolle miniserie kreeg Deadpool echter al snel zijn eigen strip, die werd geschreven door Joe Kelly en werd voorzien van illustraties door Ed McGuinness. In deze serie werd het doorbreken van de vierde wand door Deadpool geïntroduceerd.

De vierde wand is van oorsprong een begrip uit de theaterwereld, waarmee de voorkant van het toneel wordt aangeduid als een denkbeeldige wand tussen het publiek en het podium. Normaal bewegen karakters zich tussen de drie andere wanden van het (denkbeeldige) podium, maar Deadpool is in staat om direct te communiceren met zijn publiek en ook op de hoogte te blijven van wat er zich buiten zijn podium afspeelt. Een ander goed voorbeeld van het doorbreken van de vierde wand is de serie House of Cards, waarin hoofdrolspeler Frank Underwood zich ook regelmatig rechtstreeks tot de kijker richt.

Een half jaar na het eindigen van de soloreeks stripboeken besloot Marvel in 2008 Deadpool, wegens zijn populariteit onder de vaste lezers, toch weer nieuw leven in te blazen. Deze keer kwam zijn personage wat dichter bij de rest van de karakters uit het Marvel-universum te staan. Het leuke en unieke aan Deadpool is, is dat hij dus als enige Marvel karakter weet hij een strippersonage is en tevens weet dat hij een rol heeft gespeeld in een X-Men film. Deadpool heeft in de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen en een eigen film kon dan ook niet uitblijven.

Deadpool vs. Wolverine

Acteur Ryan Reynolds zagen we al eerder opduiken in een Marvel film in de wereld van X-Men. Deadpool was voor het eerst te zien in de film X-Men Origins: Wolverine. Voor iedereen die deze film nog niet heeft gezien, in het volgende stuk staan een aantal spoilers!

In de Wolverine film zien we Deadpool in eerste instantie in actie komen met Team X, het eliteteam mutanten van William Stryker. Dit is de man waar Logan aka Wolverine zelf ook een tijd voor heeft gewerkt. Na een reeks gebeurtenissen ziet Stryker zich aan het eind van de film echter genoodzaakt om zijn nieuwe wapen tegen Wolverine in te zetten. Deze Weapon X is niemand minder dan een operatief aangepaste Deadpool, die op dat moment helaas een belachelijk slecht uiterlijk heeft gekregen. Bijzonder is dat naast het feit dat Deadpool op dat moment over bizar veel krachten bezit, hij het einde van deze film niet haalt. De Deadpool film uit 2016 is dus geen vervolg of spin-off van zijn oorspronkelijke karakter uit Wolverine. Grappig is dan wel weer dat hij als personage wel op de hoogte is van het feit dat hij in de X-Men Origins film uit 2009 heeft gespeeld.

In 2011 verscheen Reynolds in de DC-Comic filmadaptatie van Green Lantern. Het probleem bij deze film was dat het materiaal waar de regisseur mee moest werken vrij zwak was. De uitvoering viel daarom dan ook flink tegen. Het zag er mooi uit, maar daar was dan ook alles mee gezegd.

Deadpool 2.0

We weten inmiddels dat Deadpool een creatie is van het Weapon X programma. Dit programma, dat gebaseerd is op het DNA van Wolverine, was in eerste instantie bedoeld om Wilson bovenmenselijke krachten te geven. Dit liep echter niet geheel volgens plan. Wilson raakt tijdens het experiment zowel lichamelijk als geestelijk verminkt door een verkeerde reactie op de behandeling. De terminale kanker van Wilson is de oorzaak voor dit onverwachte effect. Dit verklaard zijn noodzaak voor een verhullend kostuum en zijn soms depressieve buien. Daarnaast worden zijn hersenen ook flink aangetast, wat zich uit in een onconventionele en humoristische manier van communiceren en handelen. Het programma heeft er echter wel voor gezorgd dat hij inmiddels immuun is geworden voor ziektes en vergif en zijn lichaam in staat is zichzelf te helen. Hij is sterk, verouderd niet, is meester in de martial arts en is geweldig met wapens.

De bewakers die op het moment van het experiment aanwezig waren, gingen er niet vanuit dat Wade Wilson het experiment überhaupt zou overleven en sloten daarom een weddenschap af. Dit verklaart de naam Deadpool, aangezien Wilson het ‘against all odds’ toch overleefde.

Leuke weetjes

 • Het kostuum van Deadpool lijkt verdacht veel op het rode pak van Spider-man en dat is geen toeval. De bedenkers van Deadpool lieten zich inspireren door het rode pak van de slingerende superheld. Er werd een ode aan deze inspiratie gebracht door Deadpool in de verhalen op te laten kijken tegen Spider-man. Tevens deed Deadpool in de stripboeken een poging om hem voor zich te winnen als beste vriend.
 • Deadpool’s uiterlijk is ook deels geïnspireerd op het karakter Slade Wilson van concurrent DC-Comics. Dit personage bevocht zijn vijanden ook met twee zwaarden en had tevens een hele berg vuurwapens in zijn bezit.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Daan 23 mei 2018 at 20:07

  Mooie uiteenzetting! Deadpool vind ik een van de geniaalste personages in de X-Men wereld.

 • Reply Tom 6 oktober 2018 at 20:32

  Ze zouden ook een flash film moeten maken alhoewel ik ben eigenlijk Marvel fan

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.