Films / Series / Televisie

Wordt Dumbo de mooiste live-action Disneyfilm tot nu toe?

20 november 2018

Na live-action versies van Disney klassiekers als 101 Dalmatians, Alice in Wonderland, Maleficent (Sleeping Beauty vanuit het perspectief van de slechterik), Cinderella, The Jungle Book en Beauty and the Beast, wordt op dit moment de geliefde film Dumbo tot live-action versie omgetoverd. Live-action houdt zoveel in als het gebruik van echte mensen naast computergeanimeerde dieren in plaats van dat iedereen doormiddel van ouderwetse animatie tot leven wordt gewekt. Hoewel ik over The Jungle Book van regisseur Jon Favreau nog wel te spreken was, vond ik Beauty and the Beast flink tegenvallen. Dieptepunten voor mij waren Cinderella en Maleficent. Naast het feit dat deze films zonder ziel gemaakt leken te zijn, brengen de vernieuwde versies van deze sprookjes maar weinig nieuws en zijn de geanimeerde versies van Disney duizend maal beter.

Kassa!

Ik snap uiteraard heel goed dat Disney nieuwe versies van hun inmiddels tientallen jaar oude sprookjesfilms wil maken, want een nieuwe generatie kinderen en ouder geworden Disneyliefhebbers betalen maar wat graag geld om hun favoriete figuren (wederom) in de bioscoop te kunnen zien. Het feit dat het door de computertechnieken nu echter mogelijk is om dit soort films te maken, wil natuurlijk niet zeggen dat je elke film een transformatie hoeft te geven. Zelf was ik inmiddels een beetje klaar met deze nieuwe versies en besloot na Beauty and the Beast mezelf niet meer te gaan verheugen op toekomstige films. Christopher Robin verraste me onlangs nog wel met een prachtige knuffelige versie van een Winnie the Pooh verhaal, maar helemaal enthousiast ben ik over de eerste beelden van Dumbo die je hieronder kan gaan zien.

Dumbo

De keuze voor Tim Burton als regisseur van Dumbo is een goede keuze geweest, want de surrealistische filmstijl van deze man past perfect bij dit verhaal. Het circus krijgt hiermee naast kleur een ouderwetse en magische lading mee, die er gelukkig niet over the top uitziet. In zijn Alice in Wonderland bijvoorbeeld, vond ik de typetjes van onder andere Johnny Depp veel te overdreven, waardoor het geheel niet meer magisch, maar meer cartoonesk werd en het voor mij moeilijker was om mezelf onder te dompelen in de bedachte wereld. Bij Dumbo hebben we nog steeds te maken met een sprookje, maar het ziet er wel een stuk realistischer uit. Naast de computergeanimeerde Dumbo bestaat de cast uit grote namen als Danny DeVito, Michael Keaton, Colin Farrell en Eva Green en dat gegeven maakt mij nog nieuwsgieriger naar het eindresultaat dat in maart in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Nog meer live-action Disneyfilms

Als je denkt dat we in 2019 klaar zijn met Dumbo dan heb je het mis, want voor volgend jaar staan ook Aladdin, The Lion King en Lady and the Tramp in de planning. Van Aladdin is zelfs al een kleine teaser verschenen die hieronder te bewonderen is.

Wat is jouw favoriete live-action Disneyfilm tot nu toe?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Anouk 20 november 2018 at 10:47

  Ik kijk ook uit naar Dumbo! Lijkt me heel tof al had ik er eerst wel mijn vraagtekens bij. Voor mij hoeven al die live actions ook niet zo. Zou juist graag meer getekende sprookjes weer hebben in plaats van computer gemaakte films.
  Films als Lady and the tramp (of de Aristocats om maar iets te noemen) zijn me persoonlijk zo dierbaar lijkt me vreselijk als die opnieuw gemaakt worden.
  Aan de andere kant… Aladdin lijkt me wel interessant. En Dumbo wil ik ook wel zien na het kijken van de trailer.

 • Reply Daan 29 november 2018 at 20:22

  Ik ben meer benieuwd naar The Lion King. Die teaser ziet er nice uit!

  • Reply Patricia 30 november 2018 at 19:51

   Ben ik ook heel erg benieuwd naar!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.