Creatief / DIY

Zelf kerstballen van hout maken

1 december 2019

Toen mijn vriend laatst wat takken van de boom in onze tuin afhaalde kreeg ik al snel een goed idee, want hoe leuk zou het zijn om daar zelf kerstballen van te maken? De kans is vrij groot dat wij dit jaar geen kerstboom gaan kopen, dus ik wilde dat ze ook geschikt zouden zijn om gewoon gezellig in de woonkamer op te hangen. Ik hou zelf heel erg van natuurlijke materialen, dus houten ornamenten leken mij daarom het allermooiste.

Wat heb je nodig?

  • Een tak die dik genoeg is
  • Iets van een zaag om plakjes te kunnen maken
  • Fijn schuurpapier
  • Een boor
  • Afbeeldingen die je op de kerstballen wilt gaan zetten
  • Carbonpapier
  • Een apparaat waarmee je de afbeelding in het hout kan branden en als je dit niet in je bezit hebt of van iemand zou kunnen lenen, kan je de afbeelding ook op het hout schilderen
  • (Gekleurd) touw, garen of lint naar keuze

Wat moet je doen?

Ga allereerst op zoek naar een geschikte tak en zaag daar plakken van. Afhankelijk van de grootte van je gekozen afbeeldingen kan je op zoek gaan naar een geschikte tak met de goede dikte. Zorg er echter wel voor dat je de plakjes niet te dik maakt, want anders worden ze te zwaar voor de kerstboom. Nadat je de plakjes licht hebt opgeschuurd om splinters te voorkomen en er een gaatje in hebt geboord kan het leukere werk beginnen.

Wanneer je een leuke afbeelding hebt gevonden voor je kerstbal, leg je eerst een carbonpapiertje en dan de afbeelding op je bal. Trek vervolgens het plaatje om met een pen of potlood met een scherpe punt om ervoor de zorgen dat het carbonpapier de afbeelding op het hout achterlaat. Vervolgens ga je met het apparaat of met je verfkwast aan de slag om de afbeelding in te vullen. Ikzelf heb heel simpel gekozen voor een gewei, maar je kan je ontwerp uiteraard zo simpel of ingewikkeld maken als dat je zelf wilt. Als je met verf werkt heb je natuurlijk ook de keuze voor kleur, dus dan kan je de afbeelding volledig afstemmen op de kleuren van de rest van je kerstballen en/of huis. Hetzelfde geldt natuurlijk voor hetgeen waar je de bal mee wil ophangen. Ik heb zelf gekozen voor neutraal kleurtje touw, maar een mooi gekleurd lintje staat natuurlijk een stuk feestelijker.

Heb jij wel eens je eigen kerstballen gemaakt?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.